Förstoringsglas

Ordlista

Femobilitys ordlista för elbilsrelaterade begrepp och förkortningar.
AC-LADDNING

Även kallat långsamladdning eller normalladdning. Att ladda bilens batterier via växelström, med hjälp av bilens ombordladdare. Jämför med DC-laddning. Läs mer i inlägget om AC- och DC-laddning.

BEV

Battery Electric Vehicle, alltså en elbil. Oftare används dock förkortningen EV.

BIDI CHARGING

BiDirectional charging, alltså tekniken för att låta strömmen gå såväl in i som ut från bilen. Se V2X m fl.

BMS

Battery Management System, bilens system för att sköta och skydda batterierna.

CCS & CHADEMO

För DC-laddning finns två olika sorters uttag: CCS och CHAdeMO. Läs mer i inlägget om laddkontakter.

DC-LADDNING

Även kallat ”snabbladdning”. Att ladda bilens batteri via likström, utan inblandning av bilens ombordladdare utan via en extern snabbladdare. Jämför med AC-laddning. Läs mer i inlägget om AC- och DC-laddning.

EPA

USA:s motsvarighet till WLTP (se WLTP).

EV

Electric Vechicle, alltså en elbil. Kallas även BEV, Battery Electric Vehicle.

FCEV

Fuel Cell Electric Vehicle, en vätgasbil.

GOM

Guess-O-Meter, den sträcka bilen uppskattar att du kan köra med nuvarande laddning. Detta är en uppskattning som normalt baseras på din senaste förbrukning, den kan alltså visa olika räckvidd vid olika tillfällen även om batteriet är fulladdat beroende på om du kört mycket på motorväg, i kallt väder osv. Läs mer i inlägget om räckvidd.

ICE

Internal Combustion Engine, alltså en motor som drivs av fossila bränslen. I elbilsvärlden pratas det ofta om ICE-bilar i motsats till eldrivna bilar (men i andra sammanhang kan ju ICE stå för In Case of Emergency).

LADDKURVA

En laddkurva visar hur en bils laddhastighet varierar under en laddningssession. Läs mer i inlägget om AC- och DC-laddning.

OPD

One Pedal Drive, enpedalskörning. Många elbilar kan köras i ett läge där bilen bromsar in istället för att frirulla när föraren släpper gaspedalen. Bromspedalen behöver då bara användas vid väldigt hastig inbromsning, och för det mesta kan bilen köras bara med hjälp av gaspedalen.

OTA

OTA står för Over-The-Air och används för elbilar i kontexten att en bil har stöd för att ta emot mjukvaruuppdateringar över nätet, dvs utan att ägaren behöver ta bilen till verkstad.

PHEV

Plug-in Hybrid Electric Vehicle, alltså en laddhybrid som kan laddas via kabel (plug in-hybrid).

SOC

State of Charge, alltså batteriets nuvarande laddning (t ex 78%).

SOH

State of Health, alltså batterihälsa. Hur mycket av sin ursprungliga kapacitet ett batteripaket har kvar när det börjat degraderas.

SUC

SuC är förkortningen för Teslas Supercharger, dvs Teslas publika snabbladdningsstationer (varav flertalet nu öppnats upp även för andra bilmärken).

TCO

Total Cost of Ownership. En TCO-kalkyl syftar till att visa den totala kostnaden för att äga och köra bilen under en viss tidsperiod, för att lättare kunna jämföra olika bilar. Om elbilen är dyrare i inköp men billigare i drift visar en TCO-kalkyl om det ändå totalt sett blir billigare att köpa elbilen.

TYP1/TYP2

Två olika sorters uttag för AC-laddning. Läs mer i inlägget om laddkontakter.

V2L/V2H/V2G/V2X

Alla är begrepp för att använda bilens batterier för att överföra el till någonting annat. Viss teknik finns idag, viss teknik är fortfarande under utveckling.

V2L = Vehicle to Load = att ladda/driva ett annat föremål, som en lampa eller en kaffebryggare.

V2H = Vehicle to Home = att driva hemmet.

V2G = Vehicle to Grid = att överföra el till elnätet.

V2X = Vehicle to Everything är ett samlingsbegrepp för dessa olika tekniker.

WLTP

Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure. En standardiserad körcykel för att jämföra bilars förbrukning. När bilarnas räckvidd presenteras är det (i Europa) enligt WLTP. Läs mer in inlägget om räckvidd.

Saknade du något?

Kontakta mig gärna om du saknar något begrepp i ordlistan.